Idag är det dagen P
by DanMagnusson
1 maj 2020. Dagen när man belägger plastpåsar med en svinhög miljöskatt, åtminstone i förhållande till vad påsen ifråga kostar att tillverka. Vad är meningen med det, kan man fråga sig? Jo, sannolikt är det en markering och ett politiskt styrmedel som vill påvisa och upplysa oss konsumenter att vi ska dra ner på all användning av plast. Fungerar det? Jag ställer mig mycket tveksam…
Miljöpartiets program: “Vi ser att ekonomiska styrmedel och lagstiftning behövs för att uppnå bättre hushållning med energi och material. Vi vill verka för minskad användning av plast.”
Jag har självfallet inga problem med vad vi alla måste göra, snarare hur. För att lägga på en miljöskatt på 495 kr på en flygbiljett fungerar. Höja en krona på bensin/diesel markerar att vi verkligen borde överväga att ställa bilen och välja andra, bättre alternativ. Men att vi ska betala 6-7 kr för en plastpåse när vi handlar mat är snarare enbart provocerande, eftersom det inte påverkar vår personliga ekonomi. Det är bara ett omotiverat överpris och irriterar oss för att vi har glömt att ta med egna påsar/kassar.
Här är vi nog inte överrens, Miljöpartiet och jag, även om det är hela regeringen som står bakom beslutet. Jag tror snarare att Mp kommer att förlöjligas av detta beslut. Det gör man redan och det finns visst fog för detta då man ofta hänvisar till plast i haven osv. Känns som ett minimalt, svenskt problem då vi är ganska duktiga på att återvinna och att inte smutsa ner i naturen.
Uppdatering: Jag, liksom sannolikt många med mig, är övertygade om att plastpåseskatten är en självklar idé, antagligen krav, från Miljöpartiet. Men det fick jag lära mig häromdagen, att så är inte fallet. Förslaget om skatt på platspåsar kommer ursprungligen från Liberalerna. Där ser man, vad ens fördomar och förutfattade meningar kan ställa till med.
Det blir heller inte bättre av att många ifrågasätter alternativen. Exempelvis den ekologiska tygkassen, som danska Miljöstyrelsen har kalkylerat att den måste användas i typ 70 år innan man når break even mot plastpåsen. Det förekommer många olika siffror i debatten men oavsett så är det inte en självklar miljövinst, som att ställa bilen, skaffa solceller eller att bli vegan. Det är en svaghet. tycker jag. Både tveksamt som kommunikation, motiverande handling och som förväntat resultat.
Och vad gör då familjen Magnusson? Vi använder alltid egna påsar/kassar sedan urminnes tider. Dels stora, robusta i stryktålig plast men även tygkassar. Den svarta från Sogeti är minst 15 år, IBS-påsen är garanterat över 20 år och Umeå Energi är åtminstone 25 år gammal. Så visst går det att återanvända tygpåsar i många, många år. Jag själv har även egna tygpåsar som jag tar med till Systembolaget och andra planerade köp.
Slutligen, jag är inte särskilt förtjust i plast. Men det finns många andra användningsområden av plast som är betydligt mer onödiga än plastpåsen att frakta hem matvaror i.
Ursprunget till det här inlägget kommer från experimentet Live like a MP.