Kasta aldrig mat!
by DanMagnusson
Matsvinn
Jag måste bara skryta och säga att alla i vår familj är mycket angelägna om att verkligen laga den mat och använda de produkter som vi köper och släpar hem. Vi är superduktiga på att ha koll på vad som finns hemma och försöka utgå från det, när vi ska tillaga något. Särskilt då färskvaror. Dessutom är vi inte fega på att använda produkter även när datumet på förpackningen “har gått ut”. Det gäller särskilt det som man kan lukta och smaka på.
Vi försöker dessutom handla smart. Det innebär att vi nappar på extra erbjudanden i affären och gärna säsongsbaserade råvaror. Personligen kollar jag vanligtvis kilopriset och undviker alltid onödiga förpackningar. Ett talade exempel på detta är exempelvis färdigförpackade paprikor, som jag hittade senast jag var på Maxi ICA. Samtliga färger på paprikor kostade 39,90 kr/kilot. Färdigförpackad “mix” i totalt onödig plastförpackning kostade 82,57 kr/kilot. Snacka om hål i huvudet!
Resultatet av att vi undviker förpackningar och istället väljer råvaror som är färska, ursprungliga och på lösvikt, så producerar vi marginellt med sopor i vårt hushåll. Istället hamnar det mesta i komposten och det som vi inte kan kompostera lägger vi återvinningen.
I våra två kärl brukar det vanligtvis vara 3-4 platspåsar med brännbart restavfall medan komposten oftast är knökfullt Det gäller varannan vecka. Vi vet många som har det precis tvärtom.
Ursprunget till det här inlägget kommer från experimentet Live like a MP.