Göra aktiva val med dina pengar
Men om man inte har några pengar, då? Jo, det har du.
För många år sedan gick jag en informatörskurs som arrangerades av Pensionsmyndigheten, Finansinspektionen och Folkuniversitetet i Umeå. Temat var “Gilla din ekonomi” och hade sina rötter i privatekonomikurser för högskolestudenter, som utvecklats av Folkuniversitet i Karlstad, med finansiering från Allmänna arvsfonden. Studeranden är en ganska utsatt ekonomisk grupp som behöver alla tips för att få studielånet och pengarna att räcka till.
Men kursen i Umeå handlade framförallt om våra pensionspengar, och vilken syn många människor har på sin egen ekonomi, inför den dag man väljer att gå i pension.
Alla yrkesverksamma svenskar har rätt till pension, och en del av pensionen kallas Premiepensionen. Den kan man välja att placera en i en mängd olika PPM-fonder. De flesta anställda har också en tjänstepension. Inte alltid, men definitivt om din arbetsgivare har tecknat kollektivavtal. Du har sannolikt en, eller flera, tjänstepensioner beroende på hur ofta du har bytt arbetsgivare. Du kan se alla dina samlade pensionspengar på minPension och har du inte aktiverat ditt konto, så gör det. Nu. Att ha kunskap och koll på sitt eget samlade pensionskapital är sannolikt den bästa investering man någonsin kan göra i sitt liv. Kräver BankId för att det ska vara smidigt.
Många har också valt att pensionsspara i fonder på egen hand. Dessutom sparar ca en tredjedel av svenskarna i aktier/fonder för sitt egna privata sparande. Du har ett val.
Vad väljer du?
De flesta människor har alltså stora möjligheter att påverka vart sparpengarna ska placeras. Tidigare fanns bara olika typer av “miljörating” av fonder. Jättebra, och den bedömningen har jag använt mig av tidigare i mitt sparande. Skillnaden idag är att det finns betydligt fler fonder som är renodlat inriktade på miljö och hållbarhet. Alltifrån aktier i särskilt hållbara näringar till mer försiktiga placeringar via räntebärande papper och obligationer.
Om du vill att dina sparpengar, privata eller pensions, ska gå till vettiga, hållbara satsningar inför framtiden bör du överväga att titta på aktier och fonder som satsar och placerar i just dessa.
Spekulationer…
Under 2019 gick börserna uppåt rejält, mycket tack vare/på grund av det rejäla tapp som skedde under hösten 2018. Även i början av 2020 fortsatte högkonjunkturen och börserna i samma optimistiska anda. Ändå tills Coronan slog till med full kraft. Allt rasade. Därefter har börserna återhämtat sig något men är inte uppe på sin högsta nivå. Bilden ovan visar en ränteobligationsfond som följer en likartad utveckling men med betydligt mindre fluktuation, d v s den här typen av fonder tappar inte lika mycket. Men har å andra sidan inte alls lika stor chans till dramatiska ökningar.
Personligen har jag valt att “säkra” mina pensionstillgångar så gott det går i rådande världsekonomiska läge. Anledningen är att jag kanske tvingas börja ta ut pension redan inom något år eller två. Samt att jag inte är speciellt optimistisk över den framtida börsutveckligen. Det baserar jag främst på att jag tror att den totala världsekonomin inte tillåter särskilt mycket satsningar och investeringar framöver, även om man självfallet kan tro att vissa företag och brancher kommer att gynnas särskilt både vid omställning och uppbyggnad.
Jag har hursomhelst valt att sätta ca 80-90% av mina placerbara pensionspengar i flera olika ränte- och obligationsfonder som till 100% placerar i miljö och hållbarhet, vilket också inkluderar FN-s hållbarhetsmål. Har man längre sparmål (10-20 år) bör man även överväga miljöfonder som innehåller större delen aktier.
Summering
Oavsett hur intresserad du är av börsutveckling och placeringar så kan du alltid göra aktiva val vart dina pengar ska placeras. Särskilt om du, som jag, vill främja miljö och hållbarhet.
Börja med att skaffa dig kunskaper och ta hjälp av minPension och Pensionsmyndigeten, som båda är oberoende aktörer. Därefter kan du inhämta mer fakta och synpunkter via din bank och andra informationskällor som exempelvis Dagens Industri, Morningstar, Avanza, Nordnet m fl
Ursprunget till det här inlägget kommer från experimentet Live like a MP.