Appropå IT/webb och digitala tricks
Eftersom vi är fler i familjen som jobbar hemma, eller ofta är daglediga, brukar vi ibland beställa takeaway från Salt Studio på Brynäs. Förutom att de är duktiga på att laga god och modern mat är de också sociala och trevliga människor.
Förra veckan kom vi in på bilder på Instagram. De är duktiga på att lägga in alla maträtter och de har också sett mina, eftersom jag brukar tagga dem, när jag kommer ihåg. Jag chockade med att lägga ut en bild på mina olika strator och fick en fråga på om det var Squire eller Fender. Båda svaren var rätt men jag har också en NoName, d v s helt utan logotyp på stränghuvudet. Efter lite pladder kring det hamnade vi på att uppfinna en Salt Studio Stratocaster. Sagt och gjort, jag hade redan en färdigriggad bakgrund hemma i vardagsrummet så jag fotade min NoName-strata samt en av Salt Studios etiketter på deras matlådor. Satt ihop bilderna till en och mejlade över till dem.
Jag fick tack via mejlsvar redan förra veckan men de tog upp tråden igen när jag köpte mat idag. Det var då jag uppfattade en förbi-farten-kommentar om att “Ja, tekniken går framåt…”.
Men hur är det egentligen med det? Jag brukar ju själv uttrycka, till andras förvåning, att det inte har hänt så mycket inom IT- och webbteknik de senaste 20-25 åren. Något jag ganska ofta får anledning att återkomma till. Ett exempel är inom digital mediaproduktion.
Fotomontaget (tredje bilden) är gjort i Photoshop CS6. Då jag lärde mig Photoshop första gången 1995 hade det just lanserats en ny version med lagerhantering. Det är precis den tekniken jag har använt, dessutom med samma metod och tillvägagångssätt. Jag har också “tillverkat” skuggorna på egen hand, eftersom det inte alltid fungerar att använda den halvautomatiska skuggningsfunktion som finns i de nyare versionerna (som CS6 och molnversionen CC).
En kompis använde Photoshop från 1997 lååångt in på tjugohundratalet. Bl a för att han hade skapat massor av smarta macros som kunde massbearbeta hans bilder efter en fotosession. Jag fick en gång levererat alla bilder (över tusen) i hög- och lågupplöst JPEG, RGB och CMYK, svartvita samt en blåtonad med hög kontrast. Allt fixat med egentillverkade macron. Det hade tagit dagar att göra detta jobb manuellt och jag förstår att han drog sig för att försöka konvertera sina arbetsflöden till modernare versioner.
Hursomhelst, Photoshop har varit branschstandard åtminstone de senaste tre decennierna. Oavsett om man kör med en ny eller äldre version så är det ett fantastiskt verktyg för oss som sysslar med bilder.
Men på en punkt har det hänt massor – digitalkamerans tekniska utveckling. 1995 använde vi en Nikon systemkamera med originaloptik och digitalbakstycke, pris omkring 100 000 kr. Bilderna ovan är alla tagna med min mobilkamera (OnePlus 7 Pro). Den har riktigt bra optik och intern bildbearbetning.