Gubbtofflor, eller inte...
Helsvenska tofflor
För ett antal år sedan köpte vi tofflor på Länsmuseet i Örebro. Vi föll för den traditionella modellen som hade hottats upp med flera olika färger och coola mönster. Bakom tofflorna står Kumla Skoindustrimuseum och enligt uppgift ska tofflorna vara tillverkade av interner och/eller AME-folk. Jag har hört båda versionerna.
Även personalen (samtliga kvinnor) på Örebro Museum bar samma tofflor vilket kanske dementerar bilden av att det fortfarande är en gubbtoffel, som många fortfarande tycks tro. Jag vill minnas att ett par kostade 380 kr.
Attans…
Plötsligt en dag märkte jag att det började att lossna gummirester från sulan. Efter ytterligare någon vecka var båda gummisulorna helt körda efter ca 3-4 års daglig användning hemmavid. Det är i det läget man fundera vart man ska köpa nya tofflor. Eller?
Vid en snabb rekapitulering av situationen gissade jag ganska omgående att det skulle bli dyrare att laga tofflorna än att köpa helt nya. Bara för några år sedan hade jag gjort det också. Köpt nya, alltså.
Men nu bestämde vi att vi tar med dem till skomakaren och hör efter vad det kostar att laga. Sagt och gjort.
Det visade sig att skomakaren bar exakt samma tofflor med samma färg och mönster som mina. Han hade dessutom varit på studiebesök på Kumla Skoindustrimuseum och funderade också på att börja sälja samma tofflor i sitt egen skomakeri. Där ser man.
Reparation
Jag tog ganska snabbt beslutet att försöka ge mina tofflor ett betydligt längre liv. Nu sitter en ny, ganska väl tilltagen, gummisula fastlimmad på den sköna korksulan. Överdelen i skinn verkar vara av bättre kvalitet än slitsulan vi bytte ut. Skomakaren berättade att den tidigare var gjort av hoppressat återvunnet gummiflis som kanske inte alltid gav det önskade slutresultatet.
Reparationen kostade 490 kr, inklusive arbetstid och material. Tillsammans med inköpspriset har jag nu investerat sammanlagt 870 kr för tofflorna. Med tanke på att ett par nya Birkenstock knappast går att finna under tusenlappen, är det ändå en bra investering. Hoppas jag. Det har åtminstone blivit betydligt skönare att trampa omkring i med den nya tjockare gummisulan.
Docksta skofabrik 1923
Handgjorda skor i snart 100 år!
För er som vill satsa på rejäla tofflor av bra kvalitet och hållbarhetstänk redan från start, så finns Docksta Skofabrik i det lilla samhället Docksta vid Höga Kusten mellan Härnösand och Ö-vik. Av någon märklig anledning har vi aldrig stannat till där, fast vi har passerat på E4-an hundratals gånger, men just nu längtar jag efter sommaren och ett besök i deras fabriksbutik. Även om inte jag behöver köpa fler tofflor på ett tag. Annars är det mycket rimliga priser för den kvaliteten. Flera av tofflorna går att köpa under tusenlappen.
Imponerande modern verksamhetsidé även om själva tillverkningen sker med traditionella metoder. Flera av deras tofflor är bl a gjorda av vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö. Några har tygöversida från Växbo Lin i Hälsingland. De har också tagit hjälp av designers i att utveckla sortimentet. Det är en fröjd att kolla igenom deras sortiment i webbshoppen. Köp svenskt, köp lokalt. Gör det!
Ursprunget till det här inlägget kommer från experimentet Live like a MP.